Det fina med pinjenötter

Earth Controls noggrant utvalda pinjenötter har en mild, nötig smak som framhävs när de rostas lätt i stekpannan. Det fina med pinjenötter är att de gör all skillnad i världen för exempelvis sallader som får ett fantastiskt lyft. I Earth controls sortiment hittar du även ekologiska pinjenötter. Läs mer om vårt sortiment av ekologiska produkter här.

EC-pinenuts2-1080x600.jpg

Visste du att pinjenöten är ett frö?

Pinjenötterna är spännande i mer än ett avseende. Faktum är att pinjenötter egentligen är frön. Fröet sitter i tallkotten som växer på pinjetallen – en barrträd huvudsakligen odlas i Mellanöstern, USA och Kina.

Som råvara är pinjenötter ganska dyra, men det finns ett naturligt skäl till detta. Det tar kottarna tre år att mogna, och sedan måste de värmas för att fröna ska lossna. Varje tallkotte ger cirka 40–50 pinjenötter, alla omgivna av ett kastanjebrunt skal/hinna som är hårt och svårt att ta bort.

EC-pinenuts-1080x600.jpg

Pinjekottar

I november och december, på utvalda stormarknader, kan du köpa hela pinjekottar och låta dem stå på en varm plats tills fröna långsamt faller ur kotten så att du själv kan lossa de enskilda pinjenötterna genom att ta bort det hårda skalet. Det är mycket jobb, men mödan värt att för att få loss de små utsökta nötterna ur pinjekotten.

EC-pinenuts-salat.jpg

Rosta pinjenötterna

Rosta pinjenötterna lätt i en varm stekpanna tills de får en gyllene färg. På så sätt framhävs den utsökta, milda och nötiga smaken. Salta dem gärna lätt och avnjut dem som topping i på en klassisk tomatsallad, gröna sommarsallader eller som ingrediens i din hemlagade pesto.

Hitta din favorit